Gulddomäner & Premiumdomäner
Gulddomäner & Premiumdomäner

Vad är bra domännamn?

Ett bra domännam, gulddomän, är avgörande för framgången av din webbplats eller online-verksamhet. Det fungerar inte bara som din digitala adress, utan också som en del av din varumärkesidentitet. Därför är valet av rätt domännamn en process som bör närmas med noggrannhet och strategi.

Varför är ett bra domännamn viktigt?

 1. Första intrycket: Ditt domännamn är ofta det första en potentiell besökare stöter på. Ett minnesvärt och relevant domännamn kan skapa ett positivt första intryck.
 2. Varumärkesbyggande: Ditt domännamn är en integrerad del av din varumärkesidentitet. Det bör återspegla ditt varumärke och underlätta varumärkesbyggande online.
 3. SEO (Sökmotoroptimering): Även om domännamnet inte längre har samma SEO-värde som det en gång hade, kan ett relevant och välvalt namn fortfarande bidra till din sökmotorrankning.

Egenskaper hos ett bra domännamn

 1. Kort och koncist: Korta domännamn är lättare att komma ihåg, enklare att skriva och mindre benägna att bli felstavade. Sträva efter att hålla ditt domännamn under 15 tecken om möjligt.
 2. Lätt att komma ihåg: Ett bra domännamn bör vara minnesvärt. Det bör vara enkelt för personer att komma ihåg efter att de har sett eller hört det.
 3. Lätt att uttala: Om människor kan prata om din webbplats utan problem, ökar det chansen för muntlig marknadsföring. Om ditt domännamn är lätt att uttala, underlättar det kommunikationen om din webbplats.
 4. Relevant: Ditt domännamn bör återspegla din verksamhet eller det innehåll din webbplats erbjuder. Det bör ge en ledtråd om vad besökarna kan förvänta sig.
 5. Unikt: För att sticka ut från mängden bör ditt domännamn vara unikt. Undvik att välja namn som är för lika med befintliga, populära webbplatser.
 6. Användande av nyckelord: Om det är möjligt, inkludera relevanta nyckelord i ditt domännamn. Detta kan hjälpa till att förbättra din SEO, men undvik att överanvända nyckelord eller skapa ett domännamn som känns konstlat.
 7. Inga siffror eller bindestreck: Siffror och bindestreck kan skapa förvirring (t.ex. ”5” kan tolkas som ”fem” och bindestreck kan glömmas bort). Om möjligt, undvik dessa i ditt domännamn.
 8. Rätt domäntillägg: .com är fortfarande det mest föredragna och igenkända domäntillägget. Om .com-versionen inte är tillgänglig, överväg andra respekterade tillägg som .net, .org (för organisationer), eller ett landspecifikt tillägg om din verksamhet är lokal.

Processen för att välja ett bra domännamn

 1. Brainstorming: Börja med en brainstorming-session där du listar ord och fraser som är relevanta för din verksamhet eller webbplatsens innehåll.
 2. Undersök tillgänglighet: Använd en domännamnskontrolltjänst för att se vilka av dina idéer som är tillgängliga.
 3. Be om feedback: Innan du bestämmer dig för ett domännamn, få feedback från vänner, familj eller kollegor. Detta kan hjälpa dig att identifiera potentiella problem du kanske har missat.
 4. Tänk på framtiden: Välj ett domännamn som kan växa med din verksamhet och inte begränsar dig till en viss nisch eller geografiskt område om du har ambitioner att expandera.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *